Schokkend nieuws… VERBOD op teletac en prikkettingen

Voorbeeld van een teletac , stroom-,correctieband
Voorbeeld van een teletac , stroom-,correctieband

De KNPV en het teletacverbod.

Al jaren loopt de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging voorop in het africhten van honden.

Honden die voorop gaan in de strijd tegen bijvoorbeeld terrorisme en criminaliteit.

Honden, die door decennia fokken uitermate geschikt zijn voor deze enorm zware taak.

Uiteraard heeft dat fokken op bijt-, zoek-, en apporteerdrift, de ESSENTIELE componenten voor een politiehond, ook zijn nadeel; honden die enorm hoog in zijn of haar drift zijn en die op sommige momenten gecorrigeerd dienen te worden. Honden die, op het moment dat je een boef of bewijsmateriaal in zicht hebt, bijten of beschadigen aanbrengen terwijl de geleider er NIET naast staat. Op die momenten zijn er de stroombanden. Stroombanden die de hond NET die ene prikkel kan geven om van een verdachte of belastend bewijs af te kunnen laten blijven. Bewijsmateriaal wat uw dader vrij kan pleiten in bepaalde zaken. Die ene verdachte die bij u heeft ingebroken en toch wordt vrijgesproken omdat er een meneer vindt dat de verdachte genoeg is gestraft door de hondenbeet. Ik noem maar een voorbeeld.

Willen wij dit? NEE ! Wij willen perfect werkende honden. Honden die weten wat van ze verwacht wordt. Honden die GEEN bewijsmateriaal vernietigen of een verdachte grijpen die zich overgeeft. Wij willen honden die van explosieven afblijven op het moment dat deze gedetecteerd worden in bijvoorbeeld Irak, Afghanistan of weet ik veel welk land.

Is eenieder die een stroomband gebruikt onbekwaam? Nee, absoluut NIET. Er zijn tig mensen die perfect weten om te gaan met een stroomband. Uiteraard zijn er ook mindere lieden bij die bij elke poep of scheet op de knop drukken maar moet dan een ander daarvan de dupe zijn? Nee. De kracht zit hem in het corrigeren van elkaar en elkaar tips en trucs te geven over het juiste gebruik van een teletac.

Hoe simpel is dit probleem op te lossen? Wij hebben binnen de KNPV de cursus BKD in het leven geroepen om door mensen met enorme kennis, derden bewust te maken van bepaald gedrag van een hond, en daarop te anticiperen. Hiervoor wordt zelfs een examen afgelegd.

De vraag is: waarom mag iemand die een blauw pak aanheeft plots WEL gebruik maken van een teletac? Zijn zij bekwamer dan de mensen die al decennia lang in de hondensport zitten? Mannen in het blauw die de functie wel leuk vinden, net aangesteld zijn, weten wel wat ze doen? Lijkt me niet toch? Nu scheer ik echt niet iedere hondengeleider of agent over een kam want er zijn er tig bij die WEL weten wat zij doen. Dit dankzij hun jarenlange ervaring. Maar die ervaring danken zij zeer zeker ook aan de mannen en vrouwen die al jaren lid zijn van de KNPV. Zij zijn namelijk diegene die de honden vormen en uiteindelijk aan de man of vrouw in het blauw overdragen.

Mijn visie:

Wij hebben niet voor niets de cursus BKD in het leven geroepen. Verplicht gewoon iedere KNPV aangesloten club ,dat tenminste 1 persoon op de vereniging deze cursus heeft doorstaan met een voldoende .  En sta dan het gebruik toe. Want de training is de basis waar ik , u , wij , en mensen WERELDWIJD baat bij hebben.

 

 

Leave A Comment